Een initiatief van Educentrum vzw Startpunt voor opleidingen:
Geniet van dit aanbod:
  • Bescherm jouw laptops ook met Deep Freeze en win tijd!
  • Fyxxilab: Workshops voor leerlingen en leerkrachten over STEM, programmeren en maakonderwijs
  • HuurHardware: Huur laptops, iPads, projectoren, netwerkinfrastructuur, Xbox, ... aan de goedkoopste prijzen

Fotostripverhalen maken in de klas

Mediawijs werken met foto's

Inhoud

Het maken van een stripverhaal is een echte klassieker onder de lessen in het lager en eerste graad van het secundair onderwijs. De zelfgemaakte tekeningen vervangen door foto’s zorgt dat deze les een mediawijs kantje krijgt. Toch moet je voor een geslaagd resultaat ook denken aan compositie, plaats voor tekstballonnen, camerastandpunt, afwisseling in achtergrond enzovoort.  Tegelijk creëren we ook de kans om het te hebben over privacy, portretrecht, publiceren van foto’s op internet enzovoort.

Wij komen langs in de school en brengen fototoestellen en/of iPads mee. We verkennen de terminologie over fotografie en de aandachtspunten voor het maken van de foto’s voor het stripverhaal. Daarna gaan de leerlingen aan de slag om het scenario (dat je bij voorkeur vooraf maakte met de leerlingen) om te zetten in foto’s. Vervolgens gaan de leerlingen met onze laptops en/of iPads aan de slag om hun eigen foto-stripverhaal te maken

Resultaat

Na deze workshop hebben alle deelnemende leerlingen een eigen fotostripverhaal van één pagina. Als er vooraf een scenario wordt gebouw kan het resultaat een echt stripalbum zijn.

Verplichte kennis/vaardigheid

Dit heb je minstens nodig om de opleiding te kunnen volgen.

Muisvaardigheid en een open geest is het enige wat je nodig hebt voor deze sessie. De sessie is geschikt voor leerlingen vanaf het vierde leerjaar.

Site(s) met meer info

Doelgroep

Leerkracht - Docent

Onderwijstypes

Lager onderwijs
Buitengewoon lager onderwijs
Secundair onderwijs
Buitengewoon secundair onderwijs

Thema

WijzeMediaKlassen