Een initiatief van Educentrum vzw Startpunt voor opleidingen:
Geniet van dit aanbod:
  • Bescherm jouw laptops ook met Deep Freeze en win tijd!
  • Fyxxilab: Workshops voor leerlingen en leerkrachten over STEM, programmeren en maakonderwijs
  • HuurHardware: Huur laptops, iPads, projectoren, netwerkinfrastructuur, Xbox, ... aan de goedkoopste prijzen

Je eigen infografieken ontwerpen. Hoe? Zo!

Inhoud

De afgelopen jaren wordt er, zowel online als in gedrukte media, steeds vaker gebruik gemaakt van infografieken om informatie weer te geven. Hun aantrekkelijke en kleurrijke design zorgt ervoor dat ze opvallen en onze nieuwsgierigheid prikkelen. Dit maakt hen een krachtige tool in de strijd om onze aandacht. Bovendien komen infografieken tegemoet aan de groeiende wens en noodzaak om snel doorheen grote hoeveelheden informatie te kunnen zappen om er de essentie uit te halen. Een goede infografiek slaagt erin niet alleen in om met behulp van tekst, grafieken en beelden complexe informatie op een beknopte manier voor te stellen, maar die zorgt er tegelijkertijd voor dat er een beter begrip ontstaat of een dieper inzicht wordt verworven in bepaalde evoluties, trends of verbanden. 

Ook in het onderwijs zijn er heel wat mogelijkheden om ermee aan de slag te gaan. Ook hier kunnen ze worden ingezet om de nieuwsgierigheid van leerlingen te prikkelen of als een visuele ondersteuning van de leerstof. Nog krachtiger wordt het wanneer je leerlingen zelf hun verhaal laat vertellen met behulp van infografiek. Op dat moment worden ze aangespoord tot een kritische verwerking van het materiaal en krijgen ze de kans om heel wat essentiële vaardigheden zoals hun mediageletterdheid, het bewust leren omgaan met auteursrechten of hun  zoek- en schrijfvaardigheden aan te scherpen.

In deze workshop ontdek je waarin de kracht schuilt, waarmee je rekening moet houden bij het ontwerpen van een infografiek, welke tools je hiervoor kunt gebruiken en op welke manier je met infografieken aan de slag kunt in de klas.

BELANGRIJK: BRENG JE EIGEN LAPTOP MEE!

- Bekijk hier de deelname en annulatievoorwaarden - 

 

Resultaat

Na deze workshop kun je met behulp van digitale tools zelf een infografiek ontwerpen. Je ontdekt ook verschillende suggesties om ermee aan de slag te gaan in je lessen.

Verplichte kennis/vaardigheid

Dit heb je minstens nodig om de opleiding te kunnen volgen.

Geen voorkennis vereist

Doelgroep

Iedereen

Onderwijstypes

Secundair onderwijs
Buitengewoon secundair onderwijs
Hoger onderwijs
Volwasseneneducatie