Een initiatief van Educentrum vzw Startpunt voor opleidingen:
Geniet van dit aanbod:
  • Bescherm jouw laptops ook met Deep Freeze en win tijd!
  • Fyxxilab: Workshops voor leerlingen en leerkrachten over STEM, programmeren en maakonderwijs
  • HuurHardware: Huur laptops, iPads, projectoren, netwerkinfrastructuur, Xbox, ... aan de goedkoopste prijzen

Online informatie efficiënt verzamelen, beheren en delen. Hoe? Zo!

Meer dan alleen maar info verzamelen met content curation Symbaloo, Yurls, Scoop IT, Pinterest, ...

Inhoud

De enorme hoeveelheid aan beschikbare online data en informatie en tegelijkertijd de vele opties om er op een steeds snellere manier toegang tot te verkrijgen, biedt enorme mogelijkheden maar vereist zowel van jong als oud steeds meer tijd, aandacht en focus om er wijs uit te geraken. 

De oplossing om met dat enorme informatieaanbod om te gaan wordt ook wel eens omschreven als "content curation". Net als een curator die in een museum rond een bepaald thema en in een bepaalde context verschillende kunstwerken samenbrengt tot een geheel, komt het er bij digitale content curation op neer om uit het gigantische online informatieaanbod over een specifiek thema op een actieve en weloverwogen manier online informatie te filteren en op zo'n manier te organiseren, eventueel voorzien van extra commentaar, dat het een coherent en betekenisvol verhaal wordt dat op zijn beurt met anderen kan worden gedeeld.

De kracht van content curation in een onderwijscontext is dat het veel meer te bieden heeft dan het zomaar bij elkaar sprokkelen van bronnen of lesmateriaal. De nadruk ligt veel meer op het distilleren van de belangrijkste informatie, het contextualiseren, organiseren, het toevoegen van commentaar en het presenteren en delen van die informatie. Door verschillende bronnen of tegenstrijdige opinies in een soort van mashup samen te brengen kunnen er een nieuwe inzichten ontstaan of interesse worden gewekt. Content curation biedt de mogelijkheid om chronologie toe te voegen aan informatie waardoor het besef kan groeien hoe bepaalde concepten doorheen de tijd veranderd zijn.

De beschikbare online content curation tools (en dat zijn er intussen een heleboel!) bieden docenten en leerlingen een platform om lesmateriaal te verzamelen, te delen, in discussie te treden over de leerstof of met behulp van de tool uiting te geven aan de evolutie van het eigenlijke leerproces.

In deze workshop ontdek je heel wat handige tools (symbaloo, yurls, scoop it, Pinterest, Classmill, Storify, ...) en lessuggesties om met deze tools aan de slag te gaan.

BELANGRIJK: BRENG JE EIGEN LAPTOP MEE!

- Bekijk hier de deelname en annulatievoorwaarden - 

Resultaat

Na deze workshop weet je op welke manier je diverse content curation tools kunt inzetten in je eigen lespraktijk.

Verplichte kennis/vaardigheid

Dit heb je minstens nodig om de opleiding te kunnen volgen.

Geen voorkennis vereist.

Doelgroep

Iedereen

Onderwijstypes

Lager onderwijs
Buitengewoon lager onderwijs
Secundair onderwijs
Buitengewoon secundair onderwijs
Hoger onderwijs
Volwasseneneducatie